wonen en dagbesteding in Midwolda

verbouwing

Zoals bij veel mensen wel bekend, wordt de Kleine Haven verbouwd. Het aantal appartementen wordt uitgebreid. Om deze klus voor elkaar te krijgen, is Jan Willem Breedijk aangenomen. Sinds mei dit jaar regelt hij de verbouw. Hieronder een kort interview met hem. En een aantal foto's die afgelopen maanden bij de werkzaamheden zijn gemaakt.

.....   We lopen even binnen bij  Jan Willem. Tenminste, dat proberen we, want hij moet eerst gevonden worden. Hij blijkt bezig met een radiator. Het water moet er uit. ‘Straks gaan we hem loskoppelen en verplaatsen naar een andere kamer. Dit gedeelte wordt dan opgesplitst in een nieuwe slaapkamer en een badkamer,’ zegt hij.Het kantoor waar we even later zitten is behangen met technische bouwtekeningen. Op de vloer staat een cirkelzaag en een aantal dozen met bouwmateriaal.

‘We hebben heel wat materiaal gebruikt sinds juni dit jaar. Voor de fundering hebben we bijvoorbeeld vijfduizend stenen gebruikt. En om de wanden te maken, zijn 120 grote gipsplaten aangeschaft.’

Jan Willem vertelt wat er allemaal staat te gebeuren: de bestaande keuken wordt omgebouwd tot woonkeuken en er komen vijf nieuwe appartementen. Van die vijf nieuwe appartementen wordt er één uitpandig gebouwd, dus niet onder het bestaande dak. Dat is best ingewikkeld: er moest nieuwe fundering worden gelegd. Daarvoor moest een gat gegraven. Toen bleek dat het grondwaterpeil hoger was dan de fundering. Dus moest er gepompt worden.

Het meest lastige aan dit project vindt hij de aansluiting van nieuw werk op oud werk. ‘het is een hele uitdaging om dat waterdicht te krijgen’.

Het verbouwen van De Kleine Haven is project waarbij de dagbesteding een grote rol speelt: mensen van de buitengroep helpen Jan Willem dagelijks met hand- en spandiensten. Nieuw materiaal moet uitgeladen, stukken hout afgezaagd of vastgeschroefd. Maar ook bij het metselen werd goed geholpen.

‘De jongens hebben er echt plezier in. Wanneer een klus is afgerond, staan ze te popelen om weer iets nieuws te doen’, zegt Jan Willem.

Er is nog veel meer te vertellen over de verbouw. Maar dat doen we een volgende keer!